De ramen wassen heeft zijn do's en dont's die je zou moeten overwegen als je goede resultaten wilt bereiken. Het vermijden van de meest voorkomende fouten bij het schoonmaken van jouw ramen bespaart je zeker tijd.

Dit geeft een beknopt overzicht van de meest voorkomende en gemakkelijk te maken fouten waarmee je misschien rekening wilt houden. En waar je je van wilt onthouden bij het schoonmaken van de ramen thuis of op kantoor.

Houd er rekening mee dat er veel manieren zijn waarop je jouw ramen kunt beschadigen. Beginnend met het verkeerde gereedschap. Vervolgd door het gebruik van de verkeerde reinigingsoplossing. En eindigend met de klassieke schoonmaaktips die uitlopen op een beroerd eindresultaat.

De verschillende raamtypes hebben hun eigen bijzonderheden als het om onderhoud gaat. Let dus goed op wat wel en niet mag bij het herstellen of schoonmaken. Want glasbewassing is een vak op zich.
 

Keukenpapier is niet de beste keuze voor het schoonmaken en polijsten van ramen

Er bestaat de misvatting dat keukenpapier het glas zal polijsten. Dat is echter niet helemaal waar. Papier heeft de neiging te scheuren en aan natte oppervlakken te kleven. Het kan de reinigingsoplossing uitsmeren en kleine vezels op het glasoppervlak achterlaten. Op die manier moet je het schoonmaakproces mogelijk herhalen. En meer tijd besteden aan een klusje dat al tijdrovend is. Beter, kies pluisvrije katoenen kleding of koop een paar microvezeldoeken. Dan zijn al jouw problemen met het schoonmaken van ramen zo opgelost.
 

Ook kranten zijn niet geschikt voor glazenwassen

Vroeger werden de stapels met dagbladen hergebruikt voor het polijsten van glazen oppervlakken. Tegenwoordig zijn ze gemaakt van materialen die ze wat dat betreft onbruikbaar maken. Voor het afvegen van de reinigingsoplossing en het polijsten van het glas is het niet langer geschikt. Het zal het vuil opnieuw verdelen, zwarte inkt achterlaten en de ruiten besmeuren.
 

Schoonmaken met het verkeerde type water

Bij het reinigen van glazen oppervlakken heb je veel water nodig. Veel mensen gebruiken kraanwater omdat dat het handigst is. Dit is een andere fout omdat dit type water vol zit met mineralen zoals kalksteen die het hard maken. Het laat strepen achter op de ramen. Gebruik in plaats daarvan gezuiverd water dat uit onzuiverheden is gefilterd. Het is daarom uitermate geschikt is om zelfs het meest hardnekkige vuil op te lossen. Het weert daarnaast vuil af.
 

De ruiten vanuit het midden naar buiten schoonmaken

De ramen vanaf het midden naar buiten richting de kozijnen wassen is een verkeerde techniek. Op deze manier zal vuil zeepachtig water naar beneden lopen en vlekken maken.  Als je echter van boven naar beneden beweegt en een S-techniek gebruikt, krijg je een veegvrij glas. Schoonmaken is een vak. Als je een kantoor hebt, dan kun je het beter overlaten aan professionals. Kijk verder bij Novon, een professioneel schoonmaakbedrijf uit Enschede.